13.4.2013

Minkä taakseen jättää…

Näissä olosuhteissa huomaa hyvin nopeasti, että jos jättää jotain tekemättä, on se edessä pian ja konkreettisesti. Eilen illalla ei oikein hotsittanut mennä heittämään halkoja lämmityskattilaan, joten aamupesun yhteydessä sai karvaasti todeta lämpimän veden olevan melko haaleaa. Ei siinä muu auttanut kuin painua halkovarastoon kaivelemaan puita lämmitykseen.

Ei homma tietenkään ollut ihan niin yksinkertainen keikka. Tulin vilkaisseeksi kattilaan sisälle ja huomasin tuhkien tyhjentämisestä olleen ainakin kaksi viikkoa aikaa. Lähes 20 litraa tuhkaa sieltä kertyi, jotka piti käydä levittämässä kasvimaata peittävälle hangelle – tuhkahan on ihan hyvä typpilähde ja hangelle levitettynä se sulattaa lumen nopeammin.

Halkovarasto on juttu sinänsä. Toki siellä on muutama heittomotillinen siistiä puuta verkoissa, mutta sitten siellä on myös "The Läjä". Kuinka Läjä on syntynyt, siitä minulla ei ole tietoa, mutta sen koko oli alkuaan noin kuusi kuutiota. Aluksi se näytti suurelta kasalta halkoja, mutta päällimmäisiä poltettuani, alkoi alta paljastua haketta – pienempää puusälää ja tuohta sekä ihan pienen pientä puusilppua ja myös oljenkorsia.

Läjää varten olen hankkinut nyt talikon, jolla siirtelen pienempää kariketta sivummalle ja poimin poltettavan tavaran talteen. Hyvää asiassa on, että ei tarvitse miettiä kuivikkeen hankkimista kompostiin eikä tarvitse ostaa kariketta puskien juurille. Kaikkea on omasta takaa.

Hakkeen alta löytyy taas ihan poltettavaa puutavaraa ja se täytyy vain kaivaa sieltä esille. Kunhan lumet sulavat pois entisen sikalan suuaukolta, pääsen kuskamaan haketta ulos ja saan sitten pientä järjestystä halkovarastoon.

Toista tuntia kuitenkin taas kului ennen veden lämpiämistä. Kattilan sähkövastuksissa riittää tehoa pitämään vesi haaleana, joten joka ilta kannattaa kiltisti käydä lisäämässä puita kattilaan, niin sitten on aamullakin lämmintä vettä. Aurinkokennojakin on hieman mietitty, mutta niiden hinta suhteessa saatavaan hyötyyn on vain vielä liian korkea.

Mirri eli kissa



Eilen sain huomata, että talossa näyttää olevan myös kissa. Todellisuudessa se taitaa olla jonkun lähistöllä asuvan mirri, mutta hähtävästi se on löytänyt mukavan tarkkailupaikan piharakennuksesta. Tämä tietää vain sitä, että autotalli on jatkossa hyvin visusti kiinni, sillä en kaipaa mitään merkkaamisia yhteenkään siellä olevaan huonekaluun.

Valmista seinää



Keittiö on vähitellen valmistumassa. Kuvassa K-E laittaa hyllyjä seinälle. Tänään viimeistelen keittiön lattian.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti