15.4.2013

Kevään korvilla

Kevät tulee vääjäämättä, uskoi siihen tai ei. Todisteena voin esittää viime viikolla pariinkiin otteeseen kuulemani leivon laulu – toisella kerralla jopa bongasin siivekkään – ja yhtenä iltana näkemäni neljä joutsenta, jotka tyylikkäästi vetivät talon yli n. 15 - 20 metrin korkeudessa. Oli aika vaikuttava näky. Lisäksi sään lämpeneminen on sulattanut lunta niin paljon, että pihapiiri paljastuu koko komeudessaan. Ihan jännää, kun ei oikein tiedä mitä kinosten alta paljastuu.

Sen verran sieltä on jo paljastunut, ettei kesällä todellakaan ole vapaa-ajan ongelmia. Kun remppa sisällä saadaan valmiiksi, alkavat ulkotyöt varmasti välittömästi. Kasvihuoneen lisäksi löydöksiin kuuluvat (ainakin) kaksi kasvimaata ja hiekkalaatikosta jatkojalostettu yrttimaa. Nämähän on pakko ottaa kaikki hyötykäyttöön niin nopeasti kuin vain mahdollista. Tutustuminen kasvien viljelyyn on jo aloitettu ja kaikki mahdolliset sivustot on luettu pitkälti läpi. Ne 34 tomaatinversoa, jotka ovat sirkkalehtensä työntäneet kasvipottien mullasta ylös, pääsevät sitten toukokuun puolella kasvihuoneeseen tuottamaan hedelmää. Paprikat ovat heränneet hieman hitaammin ja siellä on vasta muutama verso näyttäytymässä arasti.

Chilin siementen kanssa taidetaan olla hieman myöhässä, mutta ajattelin toki parilla lajilla kokeilla. Sipulin, valkosipulin ja perunan viljely on tietenkin myös luvussa mukana. Mitä muuta kannattaisi ensikertalaisen kokeilla? Kasvimailla saattaa olla myös joitain monivuotisia kasveja ja kaikki penkit kannttanee käydä läpi, jos sieltä jotain säilytettävää löytyisi.

Pihalla näyttää olevan pari nuorta omenapuuta ja niitähän tullee ensi kesänä paljon lisää. Ainakin muutama omena- / päärynä- / kirsikka- / -luumupuu tulee laajennettuun pihapiiriin sekä muutama kymmen marjapensasta. Pistolapiolle tulee vielä paljon käyttöä.

Remppa muuten valmistunee tällä viikolla. Yläkerrassa täytyy aulan lattia öljytä vielä kerran ja sitten vaatekaapin ovikiskot on asetettava paikoilleen sekä listojen paikalleen laittaminen. Portaat on maalattava loppuun ja alakerrassa apukeittössä on seinät maalattava sekä aulan lattia lipeöitävä ja öljyttävä. Perjantaina on valmista. Loput on pientä hienosäätöä. Jos vaikka sunnuntaina pääsisi jo nukkumaan makuuhuoneeseen.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti