18.4.2013

Jätteenkäsittelyä

Vaikka emme ole ehtineet asua Maalahdessa ihan täysillä (siis asumme kyllä, mutta edelleen remontti kesken), on jokapäiväiseen elämään tullut jätteenkäsittely entistä konkreettisemmin mukaan. Vilkaisin juuri trailerin dokumentista, joka kertoo elämästä ilman muovia ja tajusin sen olevan melko haastavaa – ihan vain siksi, että muut tahot, kuten kauppa, on päättänyt asiasta jo sinun puolesta.

Kun keittiö saatiin tuossa muutama päivä sitten täysin toimintakuntoiseksi, yksi suurimmista muutoksista on nimenomaan roskien lajittelu. Tuossa kadun toisella puolella löytyy kierrätyspiste, jossa kerätään jätepaperia, lasia, metallia ja paristoja. Remontin aikana kertyneen jätteen olen vienyt muutaman kilometrin päässä sijaitsevalle uusiokäyttöasemalle, jossa lasi, kivi, kipsi, puu ja metalli on siististi lajiteltu omiin säiliöihin. Tämän lisäksi sinne saa viedä myös ongelmajätettä, kuten esim. nesteitä ja vielä myös poltettavaa jätettä. Poltettavasta jätteestä täytyy maksaa kympin kuutiolta, mutta muu on ilmaista.

Käytössämme on pikakompostori, jonka sielunelämään olen tutustunut perusteellisesti ja saanut sammuneen ja jäätyneen prosessin taas eloon. Nyt kompostorissa on ollut siistit 40° – 50° C lämmintä ja kompostoitumisprosessi toimii hyvin. Ainoa ongelma on, että meidän kahden hengen talous ei tuota riittävästi kompostoitavaa. Taidamme olla sen verran tarkkoina ruuan valmistamisen kanssa ja emme sillä tavalla hanki mitään pilaantumaan. Paitsi tuossa viikolla oli ehtinyt lähes kilo tomaatteja tulla sellaiseen kuntoon, että ne lensivät samantien biojätteeseen. Ja katsotaan asiaa tarkemmin, kunhan saamme elomme asettumaan normaaleihin uomiin. Ehkä silloin tuotamme myös riittävästi biojätettä kompostorin tarpeisiin.

Muut jätteet meillä on jaoteltu kahteen ryhmään: palaa täällä ja palaa muualla. Täällä Vaasan seudulla toimii maailman suurin biomassan kaasutuslaitos, jossa poltettavasta jätteestä muodostetaan energiaa. Sinne menee kaikki taloudessamme syntyvä palava jäte, jota emme polta omassa kattilassamme. Muu jäte menee aika tarkkaan joko lämmön tai energian tuottoon. Nyt remonttivaiheessa on tuota muualla poltettavaa kertynyt hieman enemmän, mutta kerran viikossa tapahtuva jäteastian tyhjennys on riittänyt.

Oma kattilamme syö kohtuullisissa määrissä myös kartonkia (ekopisteellämme ei kerätä kartonkia!) puun ja hakkeen seassa. Paperia en suostu polttamaan, koska se muodostaa tuhkaa aivan mielettömästi ja saisin siten olla tyhjentämässä tuhkia kattilasta jatkuvasti. Puu ja hake palavat melko hyvin, sillä kattilamme on kaasuttavaa mallia, eli kattilan toimiessa hyvässä lämpötilassa, puu ei varsinaisesti pala vaan kytee ja tuottaa siten enemmän lämpöä kuutiota kohden. Tuhkaahan sitten käytetään mm. kasvimaalla ja pensaitten juurella, joskaan nekään eivät sitä loputtomiin vedä.

On mielenkiintoista katsoa, kuinka jätteettömäksi voimme päästä. Sikäli kuin mahdollista, yritämme päästä mahdollisimman paljon eroon naapurissa olevasta S-marketista ja siirtyä käyttämään paikallisten tuottajien elintarvikkeita. Omaa tuotantoa tulee varmasti jo tänä kesänä ja näyttää uhkaavasti siltä, että meillä tulee olemaan joitakin kanoja tuottamaan meille munia. Kyseiset tiput eivät tule olemaan mitään häkkikanoja eikä virikekanoja liiemmin, vaan taatusti vapaita ja luonnonmukaisia kanoja.

Jauhot tulemme jauhamaan itse ja viljat hankimme paikallisilta luomuviljelijöiltä. Jyvinähän vilja säilyy huomattavasti paremmin kuin jauhona ja samalla säilyvät myös kaikki vitamiinit ja hivenaineet. Edessä on täysi elämäntaparemontti, joka on osin jo alkanut ja viedään nyt vain loppuun saakka.

Mitä remonttiin tulee, on se jo lähes kokonaan valmis. Eteisaulan lipeöinti ja öljyäminen tapahtuu tänään ja huomenna, toinen öljykerros vedetään sunnuntaina illalla ja sitten annetaan kuivua kunnolla. Ensi viikolle on laitettu juhlat, joten silloin pitäisi olla valmis vastaanottamaan vieraita.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti