26.2.2013

Remonttia pukkaa

Vaikka talomme on melkolailla kunnossa ja asiallinen, täytyy tehdä aina pientä pintaremonttia ennen muuttoa. Huomenna aloitamme remonttimiehemme Karl-Erikin kanssa hommat – K-E on ihan ammattikundi, joka on tehnyt Marjalle jo parikin remonttia ja minä menen sitten apumieheksi. Saan varmasti K-E:ltä paljon hyviä vinkkejä jatkoa varten ja aionkin tarkkailla silmä kovana hyvien toimintatapojen suhteen. Jännäksi tämä yhteistyö menee, sillä K-E puhuu vain tätä täkäläistä, josta meikäläisen kouluruotsilla ei juurikaan saa selvää.

Tapetteja on katseltu ja ne on myös tilattu. Tänään mennään pakulla rauta- ja maalikauppoihin ostamaan kaikkea tarpeellista. Ensi töiksi tietenkin suojataan lattiapinnat, irroitetaan vanhat tapetit ja sitten ruvetaan huiskimaan maalia kattoon. Katsotaanpa mitä ollaan suunniteltu.

Alakerta – olohuone ja kirjasto



Näissä tiloissa vedetään kaikki pinnat uusiksi. Katto maalataan, talon ainoa parkettilattia hiotaan ja seinille tulee uudet tapetit. Nämä tilat olivat ainoat, jossa tapettivalinnoista piti hieman keskustella. Marja olisi halunnut hieman "rohkeamman" vaihtoehdon, mutta mielestäni noihin rohkeampiin vaihtoehtoihin kyllästyy nopeammin.

Monasti olen huomannut, että se aluksi hieman tylsempi miellyttää silmää pitempään ja saa arvonsa vasta jonkin ajan kuluttua. Nyt seinille nousee Sandbergin Hedwig, joka toki saattaa tuntua tylsältä, mutta se toimii. Etenkin kohtalaisen moderni olohuoneen kalustus ja molempiin huoneisiin tulevat suuret harmaat villalankamatot saavat harmonista täydennystä seiniltä.

Alakerta – keittiö




Keittiöhän on kodin sydän ja sellaisena tämä aiotaan pitää. Tyylillisesti keittiöömme haetaan jotain samaa, mitä edellisillä asukkailla siellä oli – selkeästi maatalon keittiö, jota tukevat vanhat luonnollista materiaalia olevat huonekalut. Eli vanha talonpoikaispöytä on haussa ja sen ympärille tyliin sopivia tuoleja. Onneksi vaasalaiset kirppikset ovat melkoisia aarrekammioita tällaisten suhteen, eivätkä hinnatkaan mitenkään huimaa päätä.

Tapettivalinta oli aika helppo. Maalaisromantiikkaa ja elävyyttä keittiöön, jossa tullaan varmasti tekemään ruokaa alusta alkaen ja jossa keittiövälineet tulevat olemaan selvästi esillä. Kukkaisuutta tulee lisäämään keittiön vieressä sijaitsevat veranta, jossa tullaan varmasti kasvattamaan taimia ja yrttejä kasvihuonetta ja keittiötä varten. Ruokapöydän yläpuolelle meillä on äitini kodista juuri henkeen sopiva lyijylasinen valaisin.

Keittön lautalattia on saanut hieman kyytiä, joten se tullaan hiomaan ja tarkistetaan asennus, että laudat on ruuvattu kunnolla paikalleen. Lautalattiahan elää hieman vuodenaikojen mukaan ja talvella siihen voi syntyä melkoisia rakoja, jotka sitten kesällä umpeutuvat, kun ilmankosteus kasvaa. Hiomisen jälkeen lattia tullaan mitä todennäköisimmin käsittelemään lipeäpesulla, jonka jälkeen se öljytään pellavaöljyllä. Tällä käsittelyllä siihen saadaan samettisen himmeä pinta.

Liesituuletin on tällä hetkellä pieni murheenkryyni. Tuulettimen hormi menee katolle suoraan tulevan makuuhuoneen läpi ja se hankaloittaa suunniteltua kahden pienen makuuhuoneen yhdistämistä yhdeksi. Mikäli vain mahdollista, liesituuletin ja sen hormi puretaan  ja tilalle tulee aktiivihiilituuletin ja yläkerrassa makuuhuoneen remontti onnistuu suunnitellusti.

Yläkerta - aula




Yläkerran Lumikide tapetti
Alakerran Lumikide tapetti
Yläkertaa hallitsee suuri läpi talon kulkeva aula. Täällä tapetiksi valittiin eteishalliin tulevan Ritva Kroklundin 1970-luvulla suunnitteleman Lumikiteen toinen väriversio, jolloin se jatkaa samaa ulko-ovelta alkavaa teemaa ylös saakka – vain väri vaihtuu kerroksen vaihtuessa. Tapetti kohdistetaan yhteen alakerran tapetin kanssa ja kuvio jatkuu katkeamattomana yläkertaan. Portaikko kaiteineen ja listoineen maalataan valkoisiksi.

Aulatilan lattia tulee saamaan saman käsittelyn kuin keittiönkin lattia: lipeäpesu ja sen jälkeen öljyäminen pellavaöljyllä. Tuon pellavaöljyn kanssa täyty vain olla erittäin tarkka, sillä mokoma aine on itsestään syttyvää, joten rievut ja rätit tulee poistaa välittömästi käsittelyn jälkeen, ettei vain sattuisi mitään vahinkoja.

Aulatilan perälle tulee suuri valkoinen talonpoikaismallinen vuodesohva, joka avautuu mukavaksi parivuoteeksi. Tähän tulee myös kodin viihdekeskus ja portaikon yläpuolelle kiinnitetään luultavimmin valkokangas elokuvailtoja varten.

Aulassa on myös valmiiksi ovi verannan katolle, josta tällä hetkellä puuttuu vielä sinne suunniteltu parveke. Arvaatte varmaan, mikä tulee olemaan yksi merkittävimpiä projekteja ensi kesänä talon kanssa. Täytyyhän sitä saada taloon kuninkaallinen huiskutteluparveke.

Aulassa on myös neljä muuta ovea: länsipuolella kahteen pieneen makuuhuoneeseen ja itäpuolella työhuoneeseen sekä kylpyhuone/saunaan.

Yläkerta – Makuuhuoneet



Makuuhuoneet eli tuleva yksi päämakuuhuone on remontin suurin projekti. Entisten lapsille suunniteltujen makuuhuoneiden yhdistäminen ja muovilattioiden vaihtaminen lautalattioiksi. Ongelmalliseksi työn tekee huoneiden väliin asennettu lattialammityksen säätökeskus ja liesituulettimen hormi katolle. Jostain täytyy kaivaa vielä yksi hyvä LVI-mies siirtämään säätökeskusta ja katkaisemaan hormia. Ja jos hormia ei voi katkaista, siihen täytyy tehdä melkoinen mutka vintillä, että se saadaan kulkemaan rakenteissa. Toivottavasti onnistu.

Tapetiksi tänne valikoitui hieman kiertoteitä Sandbergin Sanna, kermanvalkoisella pohjalla. Tästä kermanvalkoisesta pohjasta lähti idea lattioiden lipeäkäsittelyyn, sillä lattioihin haluttiin erityisesti makuuhuoneessa saada vaalea himmeä pinta. Nyt makuuhuoneissa on vielä muovimatot – nämä huoneet oli suunniteltu alunperin lasten makuuhuoneiksi ja lattioita haluttiin selvästi suojella kolhuilta. Aluksi harkitsimme korkkia lattiamateriaaliksi, mutta lopulta päädyttiin lautalattian rakentamiseen. Synttärilahjaksi toivomalleni jiirisahalle tulee paljon käyttöä.

Makuuhuoneen kooksi tulee yhdistämisen myötä lähes 40 neliötä ja huoneesta tehdään yhtenäinen poistamalla toinen oviaukoista. Lisäksi toiseen päätyyn rakennetaan suuret vaatekaapit sekä pukeutumistila. Jokaisessa naisessa asuva Imelda saa myös kenkiään varten asianmukaiset säilytystilat.

Yläkerta – Työhuone


Yläkerran viimeinen huone selviääkin sitten melko pienillä toimenpiteillä. Lautalattian hionta ja käsittely sekä seinien ja katon maalaus.

Tänne vedetään talon tietolikennekeskus ja kaikki työskentelyn vaatimat laitteet. WWW-palvelin on talon ainoa kone, joka tulee olemaan suoraan kiinni valokuidussa, muut koneet saavat jakaa valokuituyhteyttä langattomasti.

Työskentelyn lisäksi huone tulee palvelemaan myös lisämakuuhuoneena, sillä kalusteeksi tulee mm. taittuva futonsohva.

Tässä lyhykäisyydessään huomenna alkava remontti. Pikkuista pintaremonttiahan tässä on kyseessä ja aikaa on noin kolme viikkoa. Remontin edistymisestä raportoidaan tuonnempana.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti