27.2.2013

Ensimmäinen päivä takana

Pannuhuoneen mystiset laitteet
Tänään aloitettiin sitten remontti ja heti alkuun piti paneutua keskeisimpiin hommiin mitä talossa on: lämmitysjärjestelmän käyttäminen. Saattaa olla jollekin muulle ihan yksinkertainen juttu, mutta koko ikäni kaukolämmitetyssä kerrostalossa asuneena olen nähnyt tällaisen vempaimen vain pari kertaa aiemmin elämässäni. Ensimmäinen kerta oli kiinteistövälittäjän esitellessä taloa ja toinen kerta tapahtui talon kuntokartoituksen yhteydessä, talon edellisen omistajan esitellessä sen käyttöä parin minuutin ajan. Ja arvatkaapa muistinko tuosta esittelystä juuri mitään.

Talon lämmitys tapahtuu puilla. Niitä pitäisi heitellä uuniin tasaisin väliajoin, jotta vesikattilassa oleva vesi pysyisi riittävän kuumana. Tänään aamulla se ei takuulla ollut riittävän kuumaa, sillä kukaan ei ollut pitämässä huolta halkojen riittävyydestä pariin päivään. Pienen tuumailun jälkeen päätin suorittaa uskaliaan kokeen. Testi onnistui ja vesikattilan lämpömittarit lähtivät nousuun.

Talo on tehty kestävän kehityksen periaatteella ja lämmitys on tosiaan hoidettu öljyn sijaan uusiutuvalla puulla. Piharakennuksessa on vanhan sikalan takana halkovarasto, jossa tällä hetkellä näyttää olevan noin kymmenen heittokuutiota klapeja. Eikä ihan mitään tavallisia klapeja, vaan sellaisia vajaan metrin mittaisia parruja. Näin kevätsäillä kuulemma riittää kun täyttää uunin kerran päivässä. Tiukemmilla pakkasilla tarvitaan pari pesällistä ja kesällä kuulemma riittää pesällinen viikossa.

Tapetin höyrystin
Varsinaisessa remontissa aloitettiin tapettien irroittamisella. Siitä on aikaa kun edellisen kerran olen tapetteja irroittanut. Silloin homma hoidettiin vain kastelemalla seinät märällä rievulla, mutta nyt on tekniikka tullut mukaan tähänkin. Nyt tapetit irroitetaan höyryttämällä. Välineenä on vesisäiliö  lämpövastuksella, joka saa veden kiehumaan. Höyry siirretään letkun avulla suuttimeen, jota pidetään seinää vasten ja tapetti irtoaa helposti. Tosin niin tapetti irtosi vanhallakin konstilla helposti ja en ole lainkaan varma, kumpi metodi on parempi. Etenkin nurkat ja ahtaat paikat ovat suuttimen kanssa hankalia.

Vaikka duuni ei vielä ollut kovin fyysistä, nyt illalla hommailun tuntee. Kädet – siis kämmenen lihakset tuntevat työn rasitukset. Katsotaan kuinka työ huomenna jatkuu.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti