31.7.2013

Ei työ tekemällä lopu

Maanviljelijän (jos minua oikeasti sellaiseksi voisi jotenkin kutsua) duunissa on se lystikäs puoli, että kaikkialle mihin katson, näen siellä jotain tehtävää tai jonkun keskeneräisen projektin. Kasvimaat ottavat oman osansa, kanat omansa ja sitten pitäisi vähitellen valmistautua tulevaan talveen. Saattaa tuntua hieman ennakoivalta puhua heinäkuun lopussa tulevasta talvesta, mutta jos aiomme pitää kanat edelleen, on niille rakennettava talvikelpoinen kanala ja elo - lokakuussa korjattava sato täytyy saada jonnekin säilymään. Tässä onkin kaksi projektia, jotka pitävät meikäläisen hyvässä vauhdissa pitkälle elokuuhun.

Satoa varten olemme päättäneet rakentaa maakellarin. Meillä on tällä hetkellä ns. viileähuone piharakennuksessamme, mutta sen lämpötila pääsee nousemaan pahimmilla helteillä lähelle kahtakymmentä, joten hillot ja mehut – puhumattakaan porkkanoista ja perunoista – eivät ole missään optimilämpötilassaan. Vertailun ja omien toiveiden listaamisen jälkeen päädyimme JR Holvikellareiden "rakennussarjaan" mallia Kotiviini. Tuosta meille piirrettiin hieman modifioitu versio, jossa lähinnä keskityttiin juuresosan pidentämiseen. Tiedossa on erittäin mielenkiintoinen elo - syyskuu, kun kellarin osat tulevat tontille ja sopivaa kuoppaa kaivetaan. Täällä Pohjanmaalla on valitettavan vähän pohjoisen puolen rinteitä, jollaiseen makellari olisi hyvä rakentaa, joten täysi tasamaarakennus tuosta lopulta tulee. Täytyy vain kasata riittävästi maata päälle, jotta maakellarin hyvät puolet saadaan esille. Joskus tuevaisuudessa lastenlapset saavat siitä kivan pulkkamäen talvella. Projektista voisi tehdä samanlaisen dokumentaation kuin tässä.

Ennen kylmeneviä kelejä pitäisi myös rakentaa kanoja varten talvikelpoinen tila. Tämän olen ajatellut rakentaa entisen sikalan sisäpuolelle, eli talo taloon. Tämä entinen sikala on vähintäänkin rujossa kunnossa, sillä seiniä koristaa tällä hetkellä vuosi(kymmeni)en liat ja muutenkin tila on toiminut lähinnä pois heitettävien tavaroiden välivarastona. Sikojen ruokinta-automaatteja ja ruostuneita karsinoita on vaikka jaettavaksi saakka. Jossain vaiheessa tila on toiminut myös puuvarastona ja lastauksen helpottamiseksi on seinään puhkaistu lastauskärryjen mentävä reikä, joka tulee muurata umpeen tai ainakin aukkoon on laitettava ovi, jotta lumi ei sada talvella suoraan sisään.

Tähän tilaan pitäisi piakkoin rakentaa kanala.
Projekti aloitetaan irroittamalla karsinat ja viemällä tavarat johonkin toiseen tilaan. Sitten lakaistaan lattioilta kaikki irtolika pois. Varsinainen puhdistaminen tehdään soodapuhalluksella. Tavallista ruokasoodaa puhalletaan paineilmalla päin likaa ja maahan pudonnut lika vain lakaistaan ulos. Menetelmä on ekologinen, nopea, eikä se vahingoita puhdistettavaa kohdetta. Ulos lakaistu sooda huuhtoutuu sateen mukana pois.

Ei siis ole ainakaan projekteista puutetta, nyt täytyy saada vain aika riittämään.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti